Gojaznost: Kako i zašto?

Gojaznost: Kako i zašto?

Porast prekomerne telesne težine kod dece je posledica prejedanja i nedovoljnog vežbanja. Problemi upravljanja težinom u detinjstvu su skoro uvek rezultat višestrukih faktora koji interaguju: ishrana, nivo fizičke aktivnosti, životna sredina, emocije, genetika i kvalitet sna.

Ishrana

Nezdrave navike u ishrani (tj. konzumiranje visoko kalorične hrane pre spavanja), redovna konzumacija prazne kalorijske hrane (tj. slatkiši, gazirani sokovi, čips i ostale grickalice) mogu dovesti do povećanja težine.

Fizička aktivnost

Kompjuteri, video igre i televizija mogu odvratiti decu od fizičkih aktivnosti. Kao rezultat, oni sagorevaju manje kalorija i postaju skloniji dobijanju na težini. Do predškolskog uzrasta, mnoga deca već razvijaju dnevne rutine koje zanemaruju osnovne fizičke aktivnosti. S druge strane, ove loše navike mogu postati snažno ukorenjene, pa tako ostati u adolescenciji i odrasloj dobi.

Životna sredina

Ako su detetu dostupni slatkiši i prazni kalorijski obroci kada otvori frižider, onda je najverovatnije da će nešto od toga pojesti. Obezbedite da vaš frižider sadrži hranljive namirnice i budite sigurni da ste dali zdrav primer vašem detetu tako što ćete poboljšati lične izbore i način ponašanja.

Psihologija

Neka deca se mogu okrenuti hrani kao mehanizmu za suočavanje sa socijalnim problemima, kao i sa stresom, anksioznošću i dosadom.

Genetika

Genetski faktori mogu biti veoma uticajni, ali sa zdravim navikama u ishrani i redovnom fizičkom aktivnošću stvari se mogu držati pod kontrolom.

Socio-ekonomski status

Deca iz siromašnih sredina u razvijenim zemljama imaju povećan rizik od gojaznosti u detinjstvu. Deca iz imućnijih porodica iz zemalja u razvoju ili u nerazvijenim zemljama takođe su pod povećanim rizikom od gojaznosti u detinjstvu.

Medicinska stanja

Iako su retki, postoje određene genetske bolesti i hormonski poremećaji koji mogu uticati na to da dete bude podložnije za razvoj gojaznosti.

Spavanje

Deca koja spavaju manje nego što im je potrebno, verovatno će imati prekomernu težinu.