Od detinjstva do odraslog doba

Zdravlje odraslih duboko je ukorenjeno u detinjstvu. Uticaj genetskih faktora i lošija ishrana tokom detinjstva mogu dovesti do razvoja bolesti u odraslom dobu. Njihov razvoj se može prevenirati, kontrolisati i tretirati kombinovanjem adekvatne ishrane i zdravog životnog stila. Naučna istraživanja ukazuju da metaboličko programiranje može biti pod uticajem ishrane tokom ranog detinjstva. Učestalost i ishodi metaboličkih bolesti, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i bolesti srca, povezani su sa težinom na rođenju, životnim stilom i ishranom tokom detinjstva. Dobre vesti su da se velika većina akutnih bolesti u dečjem uzrastu može izbeći, kontrolisati ili lečiti, dok adekvatna ishrana u ranom detinjstvu predstavlja kamen temeljac zdravlja.


Različite potrebe

Svako dete je drugačije pa su i njihove nutritivne potrebe različite. Razlikuju se po navikama u ishrani, ukusima koje preferiraju, dnevnim rutinama, genetskim osobinama, kulturološkim običajima i po podložnosti na različite faktore životne sredine. Deca, stoga, imaju potrebu za nutrijentima koji su u skladu sa njihovim specifičnim zdravstvenim potrebama. Nutrigenomika je naučna disciplina koja prati interakcije sastojaka hrane, ekspresije gena i njihovih posledica na zdravlje. U ishrani, nutrigenomika se često bavi sastojcima funkcionalne hrane za koje je naučno dokazano da nose zdravstvene benefite. U tom smislu, nutrigenomika je pristup personalizaciji nutrijenata koji doprinose zdravlju osoba sa različitim genetskim faktorima rizika i dijetama. Personalizovana ishrana je efikasan preventivni pristup u zdravstvenoj zaštiti.


Smanjenje kvaliteta hrane

Poljoprivredne prakse i metode isporuke namirnica potrošačima značajno su se promenile tokom proteklih pola veka, što je povećalo zalihe namirnica, ali i smanjilo sadržaj hranljivih materija. Nedavne studije o odnosu hranljivih sastojaka u voću i povrću pokazale su da je u proseku pad od 5% do 40% u sadržaju minerala, vitamina i proteina. Kao posledica toga danas je potrebno da unosimo više namirnica kako bismo dobili iste količine mikronutrijenata kao prethodne generacije. Ovo suštinski nosi rizik od unošenja više energije nego što je našem organizmu potrebno, te vodi do pojave gojaznosti i drugih zdravstvenih problema do kojih dovodi neadekvatna ishrana i posledična prekomerna težina. Kako bi se efikasno rešio ovaj izazov, neophodni su nam dodaci ishrani, danas možda više nego ikad.


Nutrigen brend

Nutrigen Kids’ Nutrigenomics je naziv brenda naših prilagođenih nutritivnih suplemenata za decu. Nutrigen nudi sve neophodne mikronutrijente (vitamine i minerale) za decu u različitim farmaceutskim oblicima, u cilju dobijanja i širenja pozitivnih iskustava korisnika. Naši dodaci ishrani bazirani su na naučnim dokazima, iskustvu korisnika i etici. Unapređujemo ih prema poslednjim naučnim dokazima preko fleksibilnih metoda proizvodnje, u farmaceutskom obliku, ukusu i mirisu, sa sastojcima biranim od dobavljača sa najfinijom praksom održive proizvodnje.